Wat is Chiropractie

Chiropractie is een natuurlijke geneeswijze die zich bezig houd met het behandelen van aandoeningen die voortkomen uit het niet goed functioneren van het bewegingsapparaat, in het bijzonder de wervelkolom. Als de beweeglijkheid tussen de wervels beperkt is, verliest de wervelkolom zijn normale functie. Dit lijdt tot stijfheid, verhoogde spierspanning, pijn en andere wervelkolom gerelateerde klachten. Ook heeft dit een negatief effect op het zenuwstelsel. Doordat de zenuwen vanuit de rug het hele lichaam aansturen kan een wervelblokkade zijn effect hebben in het hele lichaam.
Indien nodig maakt een chiropractor gebruik van röntgendiagnostiek voor het bepalen van behandeltechnieken en om contra-indicaties en eventuele pathologie uit te sluiten. Een chiropractor is opgeleid om röntgenfoto’s te kunnen maken en beoordelen. In Nederland is het voor een chiropractor niet toegestaan röntgenfoto’s te maken en word u hiervoor indien nodig doorverwezen naar uw huisarts.

Welke klachten

Aangezien de behandeling van een chiropractor zich focust op de wervelkolom word vaak gedacht dat een chiropractor alleen rug- en  nekklachten kan behandelen. Niets is minder waar, chiropractie ziet de mens als geheel en gaat er vanuit dat andere klachten kunnen verdwijnen zodra de wervelkolom optimaal functioneert en hiermee het zenuwstelsel het lichaam optimaal kan aansturen.

De meeste klachten die een chiropractor in de praktijk ziet betreffen klachten aan rugschouders en nek. Ook andere klachten aan het bewegingsapparaathoofdpijnvermoeidheidtintelingen en pijn in armen en benen, gewrichtsproblemen in armen en benen, sportblessures en klachten tijdens en na de zwangerschap komen veel voor.

Baby’s en Kinderen

Veel mensen denken dat chiropractie alleen geschikt is voor volwassenen. Niets is minder waar. Kinderen en baby’s kunnen veel baat hebben bij chiropractische behandeling. Al tijdens de geboorte word het kind aan veel krachten blootgesteld. Hier kunnen al problemen in het lichaam van het kind ontstaan. In de praktijk ziet een chiropractor huilbaby’svoorkeursliggingendarmkrampjes, kinderen met oorontstekingenleer- en concentratieproblemen en vele andere fysieke klachten. Voor al deze klachten is vaak een fysieke oorzaak te vinden. Uiteraard past een chiropractor zijn behandeltechnieken aan aan het kind. Laat uw kind in een vroeg stadium nakijken dor uw chiropractor om klachten op latere leeftijd te voorkomen! Heleen Hammink is gespecialiseerd in behandeling van baby’s en kinderen. Ze heeft hiervoor extra opleidingen gevolgd in Engeland en Frankrijk.

Network Spinal Analysis

NSA is een nieuwere, uitzonderlijk zachte, maar toch – en misschien juist daardoor – zeer effectieve methode om rug-, nek- en andere wervelkolom gerelateerde klachten te behandelen. Het basis idee is dat een gezonde wervelkolom in staat is de dagelijkse spanningen op te lossen. Zeer lichte aanrakingen op de juiste plaats op de wervelkolom zorgen ervoor dat het zenuwstelsel zich kan ontspannen. Omdat het zenuwstelsel via vliezen zit vastgehecht aan de wervelkolom ontspant deze zich ook en verdwijnen klachten vaak. NSA is ook zeer effectief in de behandeling van baby’s en kinderen aangezien de spanning in het zenuwstelsel van een kind nog niet zo diep geworteld is als bij een volwassene vaak het geval is.